Začetnik waldorfske pedagogije

Začetnik waldorfske pedagogije, Rudolf Steiner, rodio se u malom međimurskom mjestuimena Donji Kraljevec.
Njegov datum rođena bilježisekao 27. veljače 1861. godine, međutim jedan od biografa koji su pisali o Steinerovu životu, navodi kakoje pravi datumnjegova rođenja 25. veljače 1861. godine, a da se datum njegova krštenja odnosno 27. veljače uobičajeno navodi kao njegov datum rođenja.
Već od djetinjstva bio je prepoznat kao jedan od najvećih duhova onoga vremena te kao izrazito bistro i nadasve senzibilno dijete sa izvanrednom osobnošću.

U njegovim biografijama spominje se jedan događaj koji je Steiner doživio kada je imao samo osam godina,aza njega je svojevremenotvrdio da je tada shvatio i osjetio stvarnost duhovnog svijeta koji je jednako stvaran kao i fizički, materijalni svijet. Zasigurno je ostavio trag u razvitku ljudskog duhovnog i osjetilnog bića, te je svoj značajni doprinos dao razvitku novih naraštaja djece. Upravo ta njegova svestranost kasnije ga je dovela do značajnih doprinosa u brojnim područjima; pedagogiji, filozofiji, antropozofiji, biološko -dinamičkoj poljoprivredi,umjetnosti, arhitekturi,itd. Tvrdio je da nadosjetilne spoznaje moraju biti jednako egzaktne kao što su to one prirodoznanstvene.

Scroll to Top