Ritmičko izmjenjivanje

Ritmičko izmjenjivanje i ponavljanje aktivnosti

Kod djece izaziva osjećaj sigurnosti, stalnosti i stabilnosti, te dijete zna što može očekivati i pri tome nema unutarnju nelagodu od nepoznatog. Na taj način dijete se prepušta ritmu i ne uznemiruju ga neprestane promjene, odnosno nepripremljenost na ono što će se dogoditi, a sve na harmoničan način.

U waldorfskom vrtiću djecu štitimo od pretjerane intelektualizacije u predškolskoj dobi omogućujući im doživljavanje svijeta u svojoj punini. Sve aktivnosti koje se rade u kući rade se i u vrtiću (šivanje, tkanje, pletenje, vezenje, mjesenje tijesta – pečenje kruha, rezanje voća i povrća, čišćenje, sortiranje). Kroz igru djeca se uključuju u životne procese stvaranja i na taj način imaju uvid – kako je nešto nastalo, a ne vide samo finalni proizvod nečega.

Opisivanje, pretjerano objašnjavanje, svjesno oblikovanje pojmova, rasuđivanje – sve to spada u kasnije školsko razdoblje.

Pričanje priča i bajki

Pričanjem priča i bajki omogućavamo djetetu unutarnje doživljavanje i stvaranje slika za moralno oblikovanje vlastitog bića, te na taj način pomažemo djetetu za kasnije školovanje uz lakše savladavanje apstraktnih znanosti.
Ne koristi razvoju djeteta prerana intelektualizacija, jer mu napor koji iziskuje razmišljanje o apstraktnom samo oduzima životnu energiju koja mu je potrebna za izgradnju fizičkog tijela, odnosno djetetovih unutarnjih organa koji se trebaju do kraja razviti.

Scroll to Top