Ritam

Osnovna načela metodike u waldorfskom vrtiću su:

Uzor i oponašanje

Ritam i ponavljanje

Sve u svoje vrijeme

Uzor i oponašanje :

U predškolskoj dobi dijete uči oponašanjem svega što se događa u njegovoj okolini.
Dijetetu je svaka odrasla osoba uzor, zbog čega odgajateljica u vrtiću radi smislene životne radnje: ručni rad ili kućanski poslovi, njegovanje cvijeća i sl.
Odgajateljica sve što radi, radi predano, svjesna da je uzor za oponašanje i unaprijed planira i priprema svoj rad da bi bila dobar uzor.
U prostoru dnevnog boravka ili u vrtu, na zraku, dok se bavi radom, sjedi tako da pogledom može obuhvatiti svu djecu i pratiti sva događanja s djecom. Svojim radom odgajateljica utječe na prostor i obogaćuje sadržaj igre.

Ritam i ponavljanje :

U određenom ritmu se odvija život čovjeka, prirode i svemira. Ritam kod čovjeka se prepoznaje po disanju i kucanju srca.
Kod dijeteta ritam je jako važan, jer je osnova dobrog zdravlja i pravilnog razvoja. Dijete ne može samo stvoriti ritam, te je potrebno da mu roditelji i odgajatelj pomogne u oblikovanju.

Dnevni ritam u vrtiću ostvarujemo po načelu “uzdaha” i “izdaha”.

“Udah” – aktivnosti koje izvodi odrasla osoba. Djeca pri tom slijede i oponašaju, te na nesvjestan način uče. Npr. Ritmičko kolo, euritmija, ritmičke igrice, gestovne i prstovne igrice, slušanje bajki ili priča itd.
“Izdah” – aktivnosti koje izvodi dijete, iz neposredne okoline spontano izražava svoje doživljaje i iskustva.

Uz dnevni ritam, izvodimo tjedni, mjesečni i godišnji ritam. Pročitaj više o :

Scroll to Top